Campagne in strijd tegen huwelijksdwang en achterlating

09/07/2019

Op 20 juni startte de jongerencampagne ‘Wacht niet tot het te laat is…’ van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA). De campagne roept jongeren op hun vriend(in) of klasgenoot te helpen als ze vermoeden dat hij/zij risico loopt. Samen met vlogger Youstoub gaven we het startschot voor de campagne op een school in Rotterdam. Lindblom ontwikkelde de campagne en was verantwoordelijk voor de mediabenadering.

Poster

De campagne richtte zich specifiek op vrienden en vriendinnen van mogelijke slachtoffers. Juist zij krijgen vaak de eerste signalen dat er iets mis is, maar vinden het moeilijk om hierover te praten. Met deze campagne geven we hen tips en tricks om het gesprek aan te gaan en hun vriend(in) te ondersteunen in de vraag om hulp.

Maar hoe bereik je tegenwoordig deze doelgroep? Daarvoor werkten wij samen met vlogger Youstoub, die de kick-off bijeenkomst op het Praktijkcollege Zuidwijk in Rotterdam leidde en daar een vlog over maakte. In zijn vlog maakt hij moeilijke thema’s als huwelijksdwang en vrije partnerkeuze bespreekbaar op een voor jongeren toegankelijke manier. Daarnaast plaatsten we in samenwerking met Boomerang posters op 60 middelbare scholen verspreid door heel Nederland.

De campagne leidde tot een uitgebreid artikel in Trouw, een interview in het Radio 1 Journaal, een mooi item bij Spraakmakers en een item bij Hart van Nederland.

Start u zelf binnenkort ook een campagne? Wij denken graag mee over de invulling en opzet van uw campagne en het genereren van media-aandacht tijdens of in aanloop naar uw campagne.

Neem contact op met Diana Kleinjans voor meer informatie.