Zorginnovaties in Den Haag

22/12/2015

Bij zorginnovatie staat samenwerken centraal. Dat blijkt uit de vele initiatieven op het gebied van zorg en welzijn. Voorbeelden die laten zien dat je soms buiten de gebaande paden moet treden, meent de Haagse wethouder Karsten Klein. In opdracht van de gemeente Den Haag organiseerde Lindblom in december 2015 de eerste bijeenkomst ‘Zorginnovaties in Den Haag’. Zo’n 125 bestuurders en projectleiders van zorg- en welzijnsorganisaties kwamen voor de eerste bijeenkomst naar de creatieve broedplaats de New World Campus in Den Haag. Eén van de projecten die centraal stond was SuperZorg; een pilot in twee filialen van Albert Heijn waar caissières het welzijn van oudere klanten in de gaten gaan houden.

Caissières letten op de oudjes

Dat Albert Heijn op de kleintjes let, weten we al jaren. Maar vanaf begin 2016 gaat de grootgrutter ook op senioren letten. Caissières van twee Haagse filialen houden vanaf nu de gezondheid en het welzijn van hun oudere klanten in de gaten. Signaleren zij dat iemand vergeetachtig is of dat die zichzelf verwaarloost, dan knopen ze een gesprek met de klant aan en vragen ze of hij wil praten met een vrijwilliger van Royaal Zorg die ook in de winkel aanwezig is. Het initiatief stond gelijk volop in de belangstelling bij media uit binnen- én buitenland. Het is een bijzonder voorbeeld waarbij een commerciële supermarkt meedoet aan een zorgproject.

Vijf filmpjes

Dat je samen veel kunt bereiken, bleek uit de vijf voorbeelden die aan bod kwamen. Televisiepresentator en programmamaker Johan Overdevest – de moderator van die middag – ging in Den Haag op stap en bezocht enkele initiatieven. Waaronder het Beweegplein bij woonzorgcentrum Houthage in Houtwijk. “Bewegen is goed voor senioren. Met ons plan wilden we echter vooral verbindingen maken. Onder meer tussen de oudere bewoners en de jongeren uit de buurt. Met bewegen en muziek brengen we verschillende generaties nu samen. En dat werkt. De jongeren kunnen bij ons binnen lekker chillen. En zo komen ze ook in gesprek met ouderen. Die komen op hun beurt weer naar buiten om in de beweegtuin actief te zijn met de diverse beweegtoestellen”, lichtte Nicole Hupkes toe, projectmedewerker wijkontwikkeling Loosduinen bij Florence. Bekijk hier een kort filmpje over dit project.

In totaal maakte Lindblom filmpjes van vijf projecten samen met Johan Overdevest en ontwikkelde in samenwerking met Ruud Slagmolen (fotografie en tekst) een online magazine waar nog eens tien projecten gepresenteerd werden.

DEN HAAG INNOVATIE ZORG WELZIJN HR - 076 DEN HAAG INNOVATIE ZORG WELZIJN HR - 083