Centrum voor Ambachtseconomie opgericht

18/03/2014

Zesendertig ambachtelijke brancheorganisaties hebben het Centrum voor Ambachtseconomie opgericht. Hiermee krijgen 250.000 veelal kleinschalige ambachtelijke ondernemingen met goud- en zilversmeden, dakdekkers, glazenwassers, pedicures, straatmakers en schoonheidsspecialisten een modern en digitaal ondersteuningscentrum. 

“De ambachtseconomie kenmerkt zich door kleinschaligheid, daarom is het van belang dat brancheorganisaties en vakbonden nu de handen ineen slaan voor een sector die succesvol is, maar ook grote uitdagingen kent”, zegt kwartiermaker Elrie Bakker. Ambachtelijke ondernemingen kiezen zelf voor het Centrum voor Ambachtseconomie en betalen geen verplichte heffingen meer. Voor een jaarlijkse bijdrage van rond de 30 euro ontvangen ondernemers branche specifieke ondersteuning om meer klanten en omzet te genereren en te voldoen aan verplichte wet- en regelgeving. “We betrekken ook de overheid bij ons initiatief, maar het is de bedoeling dat het Centrum op eigen benen gaat staan”. Het Centrum voor Ambachtseconomie wordt komende maanden uitgewerkt. 1 januari 2015 openen de digitale deuren. Lindblom ondersteunt het Centrum voor Ambachtseconomie bij haar positionering en media- en lobby contacten.

Kwartiermakers Centrum voor Ambachtseconomie 1

Kwartiermaker Elrie Bakker: “De ambachtseconomie is vitaal en speelt een cruciale rol in de economie. Als toeleverancier van de kennis- en maakeconomie, maar biedt ook kwaliteit aan ons leven. De sector wint aan populariteit en wordt gezien als hip, modieus en innovatief. De imagoverbetering is belangrijk om jonge mensen te interesseren. Tot 2021 moeten we door vergrijzing, ontgroening en groei een kwart miljoen vakmensen opleiden. Daarvoor is een ondersteunende organisatie nodig.” De ambachtseconomie biedt nu werk aan 800.000 mensen, waaronder 70% zzp’ers. Vakmensen die werken in 250.000 ondernemingen, goed voor een jaarlijkse omzet van circa 130 miljard euro.