100.000 euro hacker ontmaskerd

01/11/2013

Digibewust verspreidde een zogenaamde ’hackers tutorial’, die niet echt, maar wel waarheidsgetrouw is, om mensen te confronteren met hun eigen naïeve online gedrag. Veel Nederlanders onderschatten internetcriminaliteit en wanen zich online veilig. “Denken dat internetfraude jou niet overkomt of dat het niet bestaat, is naïef”, zegt Marjolijn Bonthuis van Digibewust. Digibewust maakte een niet van echt te onderscheiden online film waarin een hacker in vijf ogenschijnlijk simpele stappen bankgegevens van argeloze internetgebruikers kraakt en binnen een week 100.000 euro casht.

De film werd anoniem op internet gezet en binnen 48 uur door meer dan 100.000 mensen bekeken. “De film is nep, maar 100% realistisch. Alles wat je ziet is dagelijkse realiteit. Moneymules, internetfraude door het achterhalen van bankgegevens via e-mails en telefoon of het kraken van persoonlijke gegevens via onbeveiligde openbare netwerken, het komt allemaal voor”, zegt Bonthuis. Volgens Digibewust is het belangrijk om mensen te confronteren met de harde werkelijkheid. “E-mails van criminelen zitten allang niet meer vol met stereotype taalfouten en telefonisten in bijvoorbeeld de Oekraïne die gegevens proberen te achterhalen, spreken foutloos Nederlands. De film is meer dan een ludieke film”

Hacker aan het woord
Volgens Stan Hegt, IT-adviseur KPMG en voormalig hacker is de film realistisch: “Wat de hacker doet, kan in werkelijkheid. En gebeurt ook. Alleen als je jezelf consequent beveiligt met sterke wachtwoorden, up to date beveiligingssoftware en vooral door je gezond verstand te gebruiken, kun je ellende voorkomen. Wat mensen zich niet realiseren, is dat cybercriminelen op slinkse wijze inspelen op emotie. Met e-mails en telefoongesprekken winnen ze eerst het vertrouwen. Als ze eenmaal dit vertrouwen hebben, weten ze op slinkse wijze persoonlijke gegevens te ontfutselen. In werkelijkheid vraagt een bank, kabelmaatschappij of online winkel nooit telefonisch of per e-mail naar je persoonlijke gegevens, zoals die van je bank, in combinatie met je wachtwoord en beveiligde codes. Wie daar toch intrapt, is naïef.”

Digibewust
Digibewust wil het veilig en verantwoord gebruik van internet en van computer, mobiele telefoons en andere digitale middelen stimuleren. Digibewust is onderdeel van het programma Digivaardig & Digiveilig dat een samenwerkingsverband is tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Dit programma wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, de Europese Commissie en diverse bedrijven (KPN, UPC, NVB, IBM, SIDN, CA-ICT en Ziggo).

Digibewust