Nacht van het Ambacht

16/09/2011

Vrijdag 2 september vond, op initiatief van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA), in Pakhuis de Zwijger de Nacht van het Ambacht plaats. Een inhoudelijk evenement met in de zaal bijna 200 geïnteresseerde gasten, vakmensen, betrokkenen uit de ambachtseconomie en diverse politici waaronder minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De Nacht was een bijeenkomst in het kader van de campagne ‘Ieder zijn vak’ (www.iederzijnvak.org) die aandacht wil vragen voor het dreigende tekort van minimaal 250.000 vaklieden in de ambachtseconomie.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Lindblom verzorgde de inhoudelijke en praktische organisatie van de Nacht van het Ambacht voor het HBA.

Tijdens de Nacht toonde Minister Kamp zich enthousiast over de mogelijkheden en kansen voor werkzoekenden. “De ambachtseconomie heeft de komende jaren veel nieuwe mensen nodig, dat zijn 250.000 gouden kansen voor mensen die inzet willen tonen. De belangstelling voor vakmanschap en kwaliteit neemt toe in Nederland. Dat is een prima ontwikkeling voor vakmensen met talent, want als je ergens echt goed in bent of je zelf ergens in bekwaamt, word je vanzelf belangrijk voor iedereen.”

Johan Cruijff effect
Tijdens de Nacht van het Ambacht werd bekend gemaakt dat een meerderheid van de ambachtelijke branches binnen het HBA geïnteresseerd is in (her)invoering van een Meestertitel voor hun ambacht. Meester patissier en TV kok Rudolph van Veen, zelf aanwezig tijdens de Nacht, is één van de eerste meesters in zijn vak: “Een meestertitel, willekeurig in welk vak, zorgt voor het Johan Cruijff effect. Het stimuleert de drang naar excellentie. En wat is er mooier om in het vak dat jij het mooiste vak van de wereld vindt, als excellent te boek te staan?” Op dit moment kent slechts een beperkt aantal branches een meestertitel. Een ruime meerderheid van de 34 ondervraagde branches overweegt een meestertitel in te voeren.

Topsector
In het slotdebat onder leiding van dagvoorzitter Pieter Jan Hagens ging de discussie over zij-instromers en hun kansen in de ambachtseconomie. Linde Gonggrijp (FNV Zelfstandigen) en Hans Koole (voorzitter kenniscentrum SVGB) gaven aan dat er voor deze groep echt kansen liggen, maar dat er nog wel wat verbetering in de infrastructuur nodig is. Ook werd de stelling geponeerd dat de ambachtseconomie een topsector is in Nederland. Topambtenaar Berthold Leeftink van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie beaamde dit enigszins, maar zag geen noodzaak om de ambachtseconomie als 10e topsector toe te voegen. “De ambachtseconomie zit al in diverse topsectoren”, aldus de directeur-generaal Ondernemen en Innovatie van het ministerie. De andere leden van het panel konden zich daar niet echt bij aansluiten. Elrie Bakker, voorzitter van het HBA vatte hun mening in haar slotwoord samen: “of we nou die 10e topsector worden of niet, feit is dat onze economie niet zonder de ambachtseconomie kan. We zijn gewoon een topsector!”

Soundslides
Rondom de Nacht van het Ambacht verschenen in diverse media artikelen. Dagblad Trouw pakte uit met een coverartikel met foto’s in ‘de Verdieping’. Hierin een weerslag van een bijzonder fotoproject van Daimon Xanthopoulos die zes ambachtsmensen op een dynamische wijze in beeld bracht en aan het woord liet.