Nederlanders geven bloeddonors groot applaus

27/07/2010

Op 14 juni is het Wereld Bloeddonordag. Op deze dag worden bloeddonors wereldwijd in het zonnetje gezet. Sanquin nodigde alle Nederlanders uit om de bloeddonors in Nederland te bedanken voor hun belangeloze bijdrage. Zij konden dat doen door een applaus achter te laten op www.hetgrootsteapplausvannederland.nl. Burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen gaf het landelijke startsein.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Applaus
Honderden mensen hebben op diverse plekken in Nederland meegedaan aan het ‘Grootste Applaus van Nederland’ voor bloeddonors. Het winkelend publiek reageerde enthousiast op de actie. Onder leiding van enkele enthousiaste acteurs deden de mensen eerst wat opwarmoefeningen. Daarna ging in Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Groningen een luid en langdurig applaus op toen burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen het landelijke startsein voor het groepsapplaus gaf. Op alle locaties is het applaus vastgelegd en op de speciale website geplaatst.

Bloed geven
Uit een recente enquête van de Europese Commissie blijkt dat 32% van de Nederlanders zegt wel eens bloed te hebben gegeven. Nederland heeft zeer trouwe bloeddonors. Jaarlijks stopt maar ongeveer 10% van de donors met het geven van bloed. Meestal omdat zij te oud zijn geworden, zwanger zijn of omdat zij verhuisd zijn. Door deze trouwe donors en omdat de ziekenhuizen door o.a. bloedbesparende operaties minder bloedproducten nodig bleken te hebben, hoefde Sanquin de afgelopen 10 jaar zelfs minder donors te werven dan de 10% die opzegde.

Wereld Bloeddonordag 14 juni 2010
Alle Nederlanders konden hun waardering uitspreken voor de bijdrage van de Nederlandse bloeddonors. In totaal hebben 2.134 mensen hun applaus op www.hetgrootsteapplausvannederland.nl achtergelaten.